Tips

Lyst til å ta ta gode sports bilder?

Lyst-til-å-ta-ta-gode-sports-bilder

Lær deg teknikken med å fange de rette øyeblikkene slik som proffene gjør det. Å fotografere sport er en av de tøffeste utfordringene du kan prøve deg på som fotograf. Jeg har fulgt noen av de beste lagene i Trondheim i håndball men også basketball og fotball.

Noe av det som vi kommer til å komme innom er teknikker, komponering av bilde, lys, fokus teknikker, eksponering, plassering på banen og ikke minst fordelen med å ha kjennskap til spillet man skal fotografere.

Foto: Robert Magnussen

Vil du ha dine sports bilder til å se ut som at det er en profesjonell sports fotograf som har tatt de er det noen ting du må tenke på.

  1. Profesjonelle fotografer klarer å isolere det de fotograferer. Få alt det som ikke betyr noe til å bli ut av fokus. Dette er vanskelig spesielt i haller og fotball baner. Det er lett å miste sin spiller i mengden av spillere eller bli distrahert av en dårlig bakgrunn.
  2. Profesjonelle fotografer komme tett innpå spillere og action. Tar du bilder fra tribunen må det være bilder tatt med vidvinkel som viser hele banen/hallen. Det å komme tett på bane og utøvere er det som gir deg som fotograf fordelen med å ta bilder fra vinkler og plasser som normalt ikke kan sees fra en som sitter som tilskuer oppe på tribunen.
  3. Proffene kan mestre teknikker som lar de ta bilder under de aller fleste omstendigheter. Det kan være dårlig lys, godt lys, innendørs eller utendørs.
  4. Proffene har det utstyret som skal til. Og i sports fotografering er det utstyret som teller.

Hvilke bilder liker folk å se på?

For å finne ut av det så kan men begynne med å se på sports magasiner, bilder i aviser eller på nett. Store sports blader har gjort denne jobben for deg og det er 3 typer bilder som går igjen.

  1. Action. Og da er det bilder der ball, puck eller hva det måtte være faktisk er med på bildet.
  2. Feiring. Bilder av utøvere som feirer er de bildene som muligens vises mest i blader. Bilder som viser rett etter en skåring eller etter en sprint.
  3. Tap, fortvilelse, følelser. Dette er også bilder som går igjen og som folk liker å se på. Dette er bilder som nesten er like populære som bilder av feirende utøvere.

Men sport er mye mer enn hva som måtte foregå på banen. Sport er også publikum, fans, pause underholdning.

Seier og glede for Byåsen

Husk å få med gledes sener. Foto: Robert Magnussen

Utstyr

Normalt i fotografi verden kan man si at utstyret ikke er det viktigeste når man skaper et godt foto, noe som også er riktig. Når det kommer til fotografering av sport kan man legge den regelen tilside.

Objektiver

Jeg personlig bruker 3 objektiver som klarer å dekke mitt behov for det jeg tar bilder av. Det er en 50mm f/1.8, en 24-70mm f/2.8 og en 70-200mm f/2.8. 50mm f/1.8 og 24-70mm f/2.8 bruker mest før kamp, i pausen og etter kamp. Og da snakker vi håndball/basketball. 70-200mm f/2.8 er mitt favoritt objektiv som står på mest i løpet av en kamp.

Problemet med objektiver er at du nesten kan bruke hva du vil ute på dagtid. Problemet starter når det begynner å bli mørkt eller du beveger deg innendørs i en opplyst hall. Lyset kan se bra ut når du står inne i en hall men med en gang du begynner å ta bilder med raske lukketider må man skru opp ISO for å unngå mørke eller bilder med for mye bevegelse i.

Dette er en av grunnen til at gode, raske objektiver på f/1.4, f/1.8 eller f/2.8 koster en del ekstra. Desto lavere f/ nummer de har, desto mer lys slipper de inn.

Kamera

Et godt kamera for sport bør ha 2 egenskaper som er viktigere en alt annet. Nr.1 hvor mange bilder i sekundet kameraet klarer. Jo raskere , jo bedre. I en idrett som håndball, basketball eller fotball er det helt kritisk å ta flest mulig bilder tatt i løpet av kort tid da spillet foregår så fort.  5 bilder i sekundet kan høres mye ut men når det er mye action på banen så kan de føles ut som sirup.
En stor buffer og raske minnekort er også noe å tenke på. For å unngå at buffer fylles opp kan man bruke filformatet JPEG men man gir avkall på større mulighet på å korrigere bildene i etterkant.

Nr.2 Kameraet må tåle å ta bilder på plasser der det er dårlig lys. Det vil si at kameraet må takle høy ISO godt. Selv i godt opplyste haller kan man komme bort i å måtte skru opp ISO til 2000 > 10000 for at eksponeringen skal bli bra i forhold til lukketiden du har satt.

Skarpe bilder

Fryse bevegelser og få skarpe bilder. Hvordan får man skarpe bilder, jo man må ha raskest mulig lukketid. 1/800 til 1/1250 sek innendørs for å fryse bevegelser. På dagtid er ikke det noe problem, man setter en innstilling og bruker den under hele kampen. Man setter også objektet med laveste blender, normalt f/2.8 eller f/4.0 hvis du har det. Problemet med å opprettholde en rask nok lukketid kommer når man beveger seg innendørs og må begynne å skru opp ISO for å nå ønskede lukketid.

Fokus

De fleste kameraprodusenter i dag har flere fokuspunkter. Personlig så har jeg erfart at å bruke singel punkt fortløpende fokus er best for det jeg fotograferer. Med fortløpende fokus vil du klare å ta bilder uavhengig av om motivet er i fokus eller ikke. Et annet hjelpemiddel du kan bruke er å aktivisere AF-ON knappen som fokusknapp, også kalt Back Button Focus. Her ligger det en del øving før man mestrer teknikken med å bruke AF-ON knappen som fokusknapp.

Artikkel oppdateres fortløpende…

About the author

nidarosfoto

Leave a Comment